Behandelaanbod

U kunt bij mij terecht voor psychotherapeutische behandeling van volwassenen in zowel de Generalistische Basis GGZ (GBGGZ) als in de gespecialiseerde GGZ (SGGZ).



Klachtgebieden

U kunt bij mij terecht met klachten die te maken hebben met nare gebeurtenissen die u heeft meegemaakt en waar u nog last van heeft, bijvoorbeeld in de vorm van nachtmerries, herbelevingen, plotseling emotioneel worden of angsten. Ook met andere angstklachten (paniek, sociale angst, fobieën, dwang), lichamelijk onverklaarde klachten en somberheidsklachten kunt u bij mij terecht.

Voor behandeling van persoonlijkheidsproblematiek kunt u ook bij mij terecht. Indien er teveel crisisgevoeligheid een rol speelt, kan ik u echter niet de continuïteit bieden die dan nodig is en verwijs ik u voor behandeling naar de GGZ-instelling in de regio.


Doorverwijzingen

Voor diagnostiek en behandeling van ADHD, autisme, agressieproblematiek en verslavingen zal ik u een gericht verwijsadvies geven.




De volgende therapievormen zijn mogelijk in mijn praktijk:


Schematherapie

Schematherapie (schema focused therapy) is oorspronkelijk ontwikkeld door Yeffrey Young voor het behandelen van persoonlijkheidsstoornissen, maar de therapie bleek in de praktijk ook heel goed te werken bij diverse andere klachten zoals aanhoudende angst en (chronische) somberheid. Er is, en wordt, veel onderzoek gedaan naar de goede resultaten van schematherapie.


Voor meer informatie, bezoek de website van het Schematherapieregister (www.schematherapie.nl).


EMDR

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een therapievorm die gericht is op het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen. Voor behandeling van PTSS na een eenmalige gebeurtenis is EMDR de richtlijn behandeling.


Echter EMDR blijkt ook goede resultaten te geven voor het verwerken van een opstapeling van nare ervaringen. De laatste tijd word duidelijk dat EMDR ook goede resultaten geeft bij andere angsten en fobieën als deze klachten verbonden zijn met eerdere nare/angstige ervaringen.

Voordat in de behandeling gestart word met EMDR, zal ik samen met u goed uitzoeken of EMDR geïndiceerd is en welke ervaringen de klachten mogelijk veroorzaken of in stand houden.


In de EMDR-informatie-folder kunt u al meer lezen over EMDR.

Voor meer informatie, bezoek de uitgebreide website van de vereniging EMDR Nederland (www.emdr.nl). Hier staat o.a. ook een filmpje waarop te zien is hoe EMDR gaat.


Cognitieve gedragstherapie

Voor veel klachten zijn specifieke interventies ontwikkeld. Veel interventies zijn gebaseerd op de cognitieve gedragstherapie. Hierin leert u hoe uw gedachten uw gevoel en gedrag kunnen beinvloeden en leert u hoe u daar zelf meer grip op krijgt om dat te veranderen zodat uw klachten afnemen. 





Andere mogelijk interessante websites

www.thuisarts.nl

Op deze website vindt u beknopte uitleg over diverse medische en psychologische ziektebeelden.

www.ggzstandaarden.nl

Hier kunt u behandelrichtlijnen voor de ggz vinden.

www.depressievereniging.nl

Dit is de website van de patientvereniging voor depressie. Hier kunt u informatie en mogelijkheden tot lotgenotencontact vinden.


Ondersteuningmogelijkheden

www.deluisterlijn.nl

De luisterlijn biedt 24/7 een luisterend oor. Het telefoonnummer is 088076700.

www.113.nl

Deze hulplijn is specifiek bedoeld voor mensen die last hebben van zelfmoordgedachten en behoefte hebben om met iemand te praten. Het telefoonnummer is 0800-0113 en is 24/7 bereikbaar. 

Op de website staat ook meer informatie, ook voor naasten.